Sárkányok, főurak, asszonyok: A Báthoryak a művelődés- és irodalomtörténetben

Megrendelhető: moriczegyesuletnyh@gmail.com

Számlaszám: 68800109 – 11154952 (Tiszántúli Takarék)

Szerkesztő: Mercs István

ISBN: 978-963-87917-8-8

280 oldal, 16 oldal színes képmelléklet

Kiadás éve: 2015

Ár: 2500 Ft + postaköltség

Báthory-borító1-1

2011. november 25–26-én nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület és Nyírbátor város Önkormányzata nemzetközi művelődés- és irodalomtörténeti konferenciát szervezett Nyírbátorban Sárkányok, főurak, asszonyok: A Báthoryak a művelődés- és irodalomtörténetben címmel. A tudományos ülés aktualitását az adta, hogy 2011. december12-én volt a 425. évfordulója, hogy a Báthory-család egyik leghíresebb sarja, somlyai Báthory Istvánerdélyi fejedelem és lengyel–litvánkirálylitvániai Grodnóban elhunyt. Kötetünkaz itt elhangzott előadások szerkesztett változatát tartalmazza.
A tanulmányok témáját két csoportba sorolhatjuk:
1) a Báthoryak megjelentése saját koruk történeti- és/vagy szépirodalmi műveiben;
2) későbbi korok művészeti, irodalmi alkotásának/alkotásainak tárgyalása, mely témájának a Báthory-család valamely tagjának/tagjainak megelevenítését választotta.

„Időben és térben változatos utakat járhatnak végig a tanulmánykötet olvasói a Báthoryak sorsát és utóéletét követve. Mintha Németh László »keletiGolf-áramának« a nyomát követve járnánk Velencétől a Balti-tengerig. Kalauzainka hazai művelődéstudomány jeles képviselői mellett Báthory István király egykori országaiból származó tudósok, erdélyi, lengyel és litván kutatók. Jól bizonyítja mindez, hogy mennyire fontos átlépni a nemzeti történetinarratíva határain, mennyire fontosak a közös nemzetközi kutatások, az eredmények szembesítése egymással.” (Kiss Gy. Csaba)

A kötetet kuriózumokat közlő képtár színesíti. Emellett névmutatót és a szerzők névjegyét is tartalmazza.

Tartalomjegyzék

A „keleti Golf-áram” nyomán – Előszó (Kiss Gy. Csaba)
KISS Farkas Gábor: Franciscus Pescennius Niger Báthory Miklós váci püspök udvarában és a Scholasticum Orosianae iuventutis dramma
VADAI István: Fel is út, le is út! – A kenyérmezei ütközet a régi magyar irodalomban
EGYED Emese: A kenyérmezei csata egy erdélyi (iskola)drámában
KŐSZEGHY Péter: Balassi Bálint és Báthory István
BITSKEY István: Velencei versgyűjtemény Báthory István lengyel királyról
SZÖRÉNYI László: Andreas Tricesius Triumphus Moscovitus (…) Stephani I. című latin nyelvű dicsőítő költeménye Báthory István király oroszellenes hadjáratairól
Ramunas KONDRATAS: Depictions of the King of Poland and Grand Duke of Lithuania Steponas Batoras [Bathory Istvan] (1533–1586) in the holdings of Vilnius University
Szymon BRZEZIŃSKI: Báthory István király alakja a XVI.–XVII. századi lengyel királykatalógusokban
Radosław LOLO: The Reign of Stephen Báthory – The Time of Transition in Polish-Lithuanian Commonwealth
PETNEKI Áron: A változó Báthory–kép
SZENTMÁRTONI SZABÓ Géza: Ecsedi Báthory István nyírbátori tumbájának felirata
VÁRKONYI Gábor: Az elveszett élet: Báthory Erzsébet élete legenda vagy valóság?
MARGÓCSY István: Erkölcs és dekórum: Jósika Miklós regényíró útkeresése és Az utolsó Bátori különös esete
SZILÁGYI Zsófia: Szörnyeteg vagy tündérkirályfi? – Báthory Gábor Móricz  Tündérkertjében
MERCS István: Sárkányos asszonyok és Móricz Zsigmond – Móricz Zsigmond és a történelem ábrázolása a Báthoryakról szóló novelláinak ürügyén
GERENCSÉR Tibor: A budapesti Báthory-szobor története